Opleiding ademcoach

Na het groeijaar zijn er een aantal modules die je opleiden tot ademtherapeut of coach. Sommige modules volg je samen met de studenten uit de opleiding ELW. Sommige modules zijn specifiek voor deze ademopleiding.

Tijdens deze opleiding tot ademcoach/therapeut maak je opnieuw contact met je natuurlijke vrije ademhaling en leer je houdingen of bewegingen die daartoe uitnodigen. Tevens leer je verschillende ademtechnieken die kunnen bijdragen aan deze vrije doorstroming en balans in je ademhaling en het begeleiden van sessies verbonden ademen (wilsgestuurde ademhaling). Vaak zijn er immers blokkades in je lichaam die een natuurlijke ademstroom (niet wilsgestuurde ademhaling) hinderen.

Verbonden ademen is geen techniek om zomaar mee aan de slag te gaan omdat het diepe emotie of verwerkingsprocessen kan op gang brengen. Daarom bieden we graag deze modulair opgebouwde opleiding aan. De modules zijn gespreid over twee jaar. 

Deze opleiding is aanvullend bij andere (psycho)therapie, coaching of lichaamsgerichte opleidingen of de opleiding emotioneel lichaamswerk®.

Opleidingsteam: Syntia Van Erdeghem, Ilse Van De Putte, Erik Habraken en Jean Pierre Perron.

Wat biedt de opleiding jou?

  • Je leert verschillende ademtechnieken en hoe die veilig aan te reiken aan anderen
  • Je krijgt een breed theoretisch en praktisch kader aangereikt rond ademen en verbonden ademen
  • Je ontwikkelt inzicht in je eigen ademhalingspatroon en in dat van anderen
  • Je kan ademwerk inzetten in individuele sessies of je kan een sessie verbonden ademen van 1,5u begeleiden
  • Je kan dag workshops rond ademen of verbonden ademen aanreiken aan groepen

Opbouw van het traject

Je leert over de ontwikkeling van het ademhalingsstelsel bij de mens, de impact van spanning op je ademhaling, over indicaties en contra-indicaties om wel of niet met ademwerk aan de slag te gaan en wat er gebeurt met je ademhaling bij trauma.

Je leert over je functioneren in groep, krijgt zicht op processen van overdracht en tegenoverdracht in taal of emotie, en gaat systemisch kijken inclusief de rol van het begeleidingsteam in dit gebeuren.

Je leert over seksuele overdracht in de groepsruimte of individuele sessie en ervaart welke aspecten er spelen bij aanraking en intimiteit in een sessie en hoe hiermee om te gaan.

Je leert hoe je adempatronen kan herkennen bij anderen, hoe je met diverse ademtechnieken aan de slag kan gaan en hoe bepaalde oefeningen en structuren uit ELW opbouwend kunnen zijn naar een ademsessie toe. Je leert over de verschillende fases in een ademsessie en hoe je gepaste muziek kan gebruiken bij deze fases. Ten slotte leer je welke interventies, al of niet met aanraking, mogelijk en passend kunnen zijn ter ondersteuning van je cliënt.

Je leert gerichte vragen stellen en doelstellingen te formuleren samen met jouw cliënt(en) zowel in een individuele sessie als bij groepswerk.

Je geeft zelf twee oefensessies aan een cliënt en twee keer een ademdag voor een groep samen met een collega trainer. Nadien is er supervisie over je ervaring.

Je volgt 6 supervisiedagen waarbij vragen uit je praktijk aan bod komen. Je bespreekt gefilmde cliënten in supervisie (2 cliëntsessies). Pas na deze 6 dagen kan je het praktijkexamen afleggen.

Om af te studeren reik je een eigen groepsdag aan waarbij een teamlid deels aanwezig zal zijn om te observeren. 

En je hebt twee individuele sessies gefilmd en in supervisie besproken.

Je maakt een eindverslag over je eigen functioneren in je ademhalingsstelsel, en je persoonlijke groei. Je koppelt er ook stukken literatuur aan of past literatuur/didactiek toe op eigen cliëntsituaties.

De opleiding omvat 35,5 dagen in totaal, gespreid over 2 jaar.

De kostprijs per opleidingsjaar bedraagt 2.680 euro. Deze prijs omvat alle opleidingsdagen.
Er is ook monitoring/opvolging/skypesessies met het opleidingsteam voorzien. 

Betaling in termijnen is mogelijk. Neem daarvoor contact met ons op.

Wil je graag ook lijfelijk proeven van wat dit jaartraject je kan bieden?

Volg dan één van de kennismakings-workshops hier onder.
Je kan ook dadelijk voor het traject inschrijven.